Drijvend zonnepark Zwolle - Sekdoornse plas
Drijvend zonnepark Zwolle:
Sekdoornse plas

Drijvend zonnepark Zwolle - Sekdoornse Plas

GroenLeven heeft op de Sekdoornse plas, een zandwinplas, een drijvende zonnebron gerealiseerd. De bron bestaat uit 40.000 zonnepanelen die genoeg groene stroom opwekken voor 4.000 huishoudens. Zwollenaren kunnen via energiecoöperatie Blauwvinger Energie en ZonnepanelenDelen profiteren van de zonnebron.

 

Dubbelfunctie

GroenLeven wil als marktleider in zonne-energie blijven innoveren en is continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden om duurzame energie op te wekken. Daar is een drijvend zonnepark een prachtig voorbeeld van. Door zandwinplassen en andere binnenwateren te combineren met zonnepanelen wordt de inzet van bruikbare oppervlakte voor duurzame energie vermeden. Dit sluit aan bij onze filosofie: zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en dus water. 

 

Unieke constructie voor een drijvend zonnepark

Na uitgebreid en wereldwijd onderzoek heeft GroenLeven besloten zelf een drijvend systeem te ontwikkelen. Dit innovatieve systeem bestaat uit een doorgerekende en duurzame constructie die zorgt voor veel stabiliteit, flexibiliteit en rendement. 

 

Flora en fauna
Het systeem maakt gebruik van speciale panelen die licht doorlaten, lichtstraten en ook tussen de panelen zit ruimte. Op deze manier blijft licht zoveel mogelijk het water raken. Bovendien worden de zandwinplassen nooit volledig bedekt met zonnepanelen, zodat er voldoende ruimte overblijft voor flora en fauna.

 

 

Overzicht gegevens 

  • 40.000 zonnepanelen
  • Staat gelijk aan groene energie voor 4.000 huishoudens

 

Bijzonderheden

  • Unieke dubbelfunctie

 

Nieuwsitems GroenLeven

Gestart met de drijvende zonnebron op de Sekdoornse plas in Zwolle