Zonnepark Airport Eelde
Zonnepark Groningen
Airport Eelde

Zonnepark Groningen Airport Eelde

GroenLeven ontwikkelt een zonnebron op een unieke locatie: Groningen Airport Eelde. De bron wordt aangelegd op het middenterrein van de luchthaven; in de driehoek tussen taxi-, start- en landingsbaan. In totaal heeft de bron een oppervlakte van 20 hectare en levert deze genoeg stroom voor 6.200 huishoudens. De zonnebron bij Groningen Airport Eelde is de eerste zonnebron ter wereld die op deze manier op een actieve luchthaven wordt aangelegd. 

 

Uniek
De bron vormt een belangrijke stap in de verdere vergroening van de luchthaven, die graag een bijdrage wil leveren aan de verduurzaming van de luchtvaart. Door onder andere de uniciteit van het project is de bron op Groningen Airport Eelde een voorbeeldfunctie voor vele andere locaties en projecten. Daarbij valt te denken aan andere luchthavens, maar ook toepassing in sectoren die, net als een luchthaven, met hoge of bijzondere veiligheidseisen te maken hebben. Daarnaast onstaat er bij Groningen Airport Eelde een mooie dubbelfunctie: grond dat geen functie had krijgt een duurzame invulling.

 

Overkapte doorgang
Een belangrijk onderdeel is ook de realisering van een corridor (overkapte doorgang) van 400 meter vanaf de terminal naar het platform. Met de zonnepanelen die op deze overkapping worden geplaatst kan Groningen Airport Eelde straks haar eigen stroom opwekken. Hierdoor wordt de luchthaven zelfvoorzienend in haar elektriciteitsverbruik. In november dit jaar wordt de bouw van het zonnepark en de corridor afgerond.

 

 

 

Overzicht gegevens 

  • 63.000 zonnepanelen 
  • 21,9 megawatt vermogen
  • Staat gelijk aan groene stroom voor 6.200 huishoudens

 

Bijzonderheden

  • Eerste grootschalige zonnepark op een Nederlandse luchthaven
  • Een wereldprimeur: een zonnebron tussen de taxi-, start- en landingsbaan op een actieve luchthaven
  • Unieke dubbelfunctie

 

Nieuwsitems GroenLeven

Kamerlid Agnes Mulder geeft startsein voor bouw zonnepark Groningen Airport Eelde

Pallets zonnebron Groningen Airport Eelde naar lokale timmerdorpen

Timelapse bouw zonnebron Groningen Airport Eelde

Corridor met zonnepanelen voor Groningen Airport Eelde

Visualisaties zonnepark en doorgang