Zonnepark Emmen
Zonnepark Oranjepoort
Emmen

Zonnepark Emmen Oranjepoort

In Emmen realiseert GroenLeven het unieke zonnepark Oranjepoort. Het zonnepark, dat gelegen is tussen industrieterreinen Bargermeer-Zuid en Bedrijvenpark A37, bestaat uit 88.000 zonnepanelen die, als het park gereed is, 30 megawatt opwekken. Dit is genoeg groene stroom voor zo’n 8.500 huishoudens. Zonnepark Oranjepoort is één van de grootste zonneparken in Nederland. 

 

Uniek zonnepark

Zonnepark Oranjepoort is een vele opzichten een uniek zonnepark. De lokale Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen BV heeft het initiatief genomen voor het park. Het project past in het streven van de VPB, met meer dan 300 leden binnen het Emmense bedrijfsleven, om te helpen waar mogelijk de bedrijven en bedrijventerreinen rond Emmen te verduurzamen. Het zonnepark wordt door GroenLeven ontwikkeld in samenwerking met partners uit de regio. Zij verzorgen onder andere de grondwerkzaamheden, hekwerken, materialen, de totale bekabeling van het park, de aansluiting en mankracht.

 

De inwoners van de omliggende dorpen Oranjedorp en Nieuw-Dordrecht profiteren ook mee van het zonnepark. Zij hebben gezamenlijk energiecoöperatie ‘Nieuw Oranjepoort’ opgericht en GroenLeven heeft hen 0,5 megawatt geschonken. Dit past bij de visie van gemeente Emmen die is aangesloten bij het Interreg COBEN project. COBEN heeft als doel om duurzame energieprojecten in Emmen zo te ontwikkelen, dat de opbrengsten zo veel mogelijk ten goede komen van de omwonenden.

 

Ook wordt er met het lokale bedrijfsleven en onderwijs een Solar Innovation and Experience Center gerealiseerd. In dit onderzoekscentrum wordt gewerkt aan innovaties, onder andere op het gebied van zonne-energie, waterstofproductie, thermietechnieken en het gebruik van biobased materialen.

 

 

 

 

Overzicht gegevens 

  • Aantal zonnepanelen: +/- 88.000
  • Opbrengst: 30 megawatt
  • Aantal huishoudens: 8.500

 

Bijzonderheden

  • Één van de grootste zonneparken in Nederland;
  • Door lokaal, voor lokaal;
  • Participatiemogelijkheden voor omliggende dorpen door groot postcoderoosproject;
  • Uniek Fieldlab met proefopstellingen voor onderwijsinstellingen en bedrijven in de omgeving.

 

Nieuwsitems GroenLeven

‘Grootste’ zonnepark bij Emmen

Bouwbord onthuld van uniek zonnepark Oranjepoort Emmen

Zonnepark Oranjepoort Emmen genomineerd

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.