Scholtenszathe

Zonnedak Scholtenszathe

Met 8.800 m2 dak, ruim 4.600 zonnepanelen en 1,3 megawatt aan stroomproductie was het project bij Landgoed Scholtenszathe in 2014 het grootste zonnepanelenproject van Nederland. Minister Henk Kamp van Economische Zaken verrichtte de opening ervan. De openingsdag stond in het teken van ‘energie in de toekomst’ met sprekers van onder andere Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), ABN AMRO en Liander. Ook GroenLeven kwam als initiatiefnemer aan het woord.

 

In de zomer van 2013 werd al begonnen met de installatie van de zonnepanelen. De installatie kwam mede tot stand door een Green Deal met de provincie Drenthe. Tijdens het plaatsen werden de daken van het landgoed, waar asbest in zit, vervangen. “De verschillende regelingen zorgden voor een positieve business case”, aldus Frans Nevels, directeur van het landgoed. Landgoed Scholtenszathe heeft zo'n duizend hectare aan grond. Op een deel daarvan is bos aangeplant. Het grootste gedeelte van het bedrijf wordt gebruikt voor de teelt van akkerbouwgewassen.

 

In 2016 ontvangt Frans Nevels, directeur van Landgoed Scholtenszathe in Klazienaveen-Noord, het certificaat ‘Veilige Duurzame Energie’ uit handen van Karlo Rosing van 'Keuring Service Nederland'.