Zonne-energie voor fruittelers

Zonne-energie voor fruittelers

Voor zachtfruittelers heeft GroenLeven een innovatie duurzame oplossing. Door het zachtfruit te overkappen met zonnepanelen blijft het fruit beschermt tegen direct zonlicht, hagel en extreme weersomstandigheden. De panelen generen direct groene stroom en dienen als permanente bescherming voor bijvoorbeeld rode bessen, blauwe bessen en frambozen. Deze innovatieve constructie zorgt zo voor een duurzame invulling en een ultiem dubbelgebruik van de fruitteeltlocatie.

 

Dit past bij de ambitie van GroenLeven om zoveel mogelijk locaties te voorzien van een dubbele functie. Zo heeft GroenLeven meer dan 500 grootschalige daken voorzien van zonnepanelen, op voormalig vuilstorten zonneparken gerealiseerd, bij TT-Assen een parkeerplaats overkapt met 21.000 zonnepanelen en ontwikkelt zij drijvende zonneparken op zandwinlocaties.

 

GroenLeven start bij het bedrijf van Piet Albers in Babberich een proef. Op een gedeelte van het perceel zullen drie soorten zonnepanelen met verschillende lichtdoorlatendheid boven frambozen en rode bessen worden geplaatst. 

 

Albers: “In Duitsland worden ook al hardfruitpercelen met zonnepanelen overkapt tegen de hagel. Op ons bedrijf gaan we kijken hoe verschillende soorten frambozen – zomer- en herfstframbozen – en rode bessen reageren op de overkapping van zonnepanelen. Ons bedrijf wordt een pilotbedrijf voor Nederland.”

 

Wilt u meer weten over de innovatieve oplossing? Klik dan hier en vul uw gegevens in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op!

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.