Nieuws
GroenLeven in het nieuws

Groenleven maakt van oude vuilstortplaats een mega-zonnepark

Dagblad van het Noorden - 28 april 2015

 

De voormalige vuilstortplaats Woldjerspoor in Groningen wordt een energiecentrale met 60.000 zonnepanelen. Elders in de stad komen nog eens 100.000 panelen op twee andere parken.

De energiecentrale wordt aangelegd door GroenLeven uit Heerenveen. Het bedrijf verandert de vuilstortplaats naast het Afvalbrengstation aan de Duinkerkenstraat in de stad in een energiecentrale. Die levert vanaf volgend jaar 18 megawatt op.

Het project is niet alleen door de grote omvang opmerkelijk. Ook de opstelling van de zonnepanelen verschilt van wat gebruikelijk is. Normaal zijn panelen op het zuiden gericht, op de voormalige vuilstortplaats komen die in een oost-west opstelling. Daardoor wordt de opbrengst per paneel weliswaar iets lager, maar de opbrengst wordt meer gespreid over de dag.

GroenLeven deed twee jaar onderzoek naar verschillende opstellingen op landgoed Scholtenszathe in Klazienaveen. Daar zijn 4600 zonnepanelen (op het zuiden) volgens Bouwer goed voor 1,6 megawatt. ,,We hebben de nieuwe opstelling ernaast gelegd en konden de prestaties daardoor goed vergelijken.''

 

http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/oude-vuilstortplaats-wordt-megazonnepark-12500443.html

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.