Wie zijn wij
GroenLeven doet het samen!

GroenLeven, wie zijn wij

GroenLeven is opgericht in 2011 door twee vrienden die zich met de duurzame wereld wilden gaan bezighouden met een grote hoofdletter P van Plezier. Sytse Bouwer, ondernemer pur-sang met familiaire relaties in de agrarische sector, wilde hen helpen grip op de kosten te krijgen van het als maar toenemende energieverbruik. Hans van den Brug, algemeen directeur en mede-eigenaar van het 90-jarig autobedrijf Autoland van den Brug (dealer voor VW Audi, Seat en Skoda voor Friesland en de Noordoostpolder), vond het een uitgelezen moment om tegenwicht te bieden aan het gebruik van fossiele brandstoffen. En zo is in 2012 GroenLeven ontstaan.

 

Ongeveer vier jaar terug begon men in de garage naast het huis met het verkopen van zonnepanelen. Er werd bewust gekozen voor focus op de agrarische markt. Boeren hebben vaak grote daken, verbruiken veel energie, hebben oog voor de natuur en hadden de financiële ruimte om te investeren. Toen het bedrijf groeide was er maar één doel: geld verdienen dat noodzakelijk was voor de continuïteit van ons bedrijf. Sytse had met zijn eigen groothandel te weinig tijd om het bedrijf verder te brengen, waarop Margriet Bolink het roer van hem overnam en het bedrijf, met Hans op de achtergrond, ging leiden. Margriet was door de wol geverfd door haar ervaring met haar eigen agrarische bedrijf, en dat kwam haar dan ook goed van pas. Nu, nog geen vier jaar later, staat er een bedrijf met een sterke marktpositie in het turnkey ontwikkelen van grootschalige zonnedaken en zonneparken voor de zakelijke markt in Nederland.

 

Maar dat ging niet zonder vallen en opstaan en bloed, zweet en tranen. In 2013 legden we in Klazienaveen het grootste zonnepanelenpark van Nederland aan, in 2015 verkregen we de grootste positie voor het realiseren van ruim 60 MW aan zonneparken. Een dieptepunt kwam toen wij begin maart 2015 werden betrokken bij een onderzoek van de FIOD. Dat maakte diepe indruk op ons en op alle collega’s. Inmiddels hebben we de draad weer succesvol opgepakt en kregen we in januari 2016 het bericht dat het onderzoek van de FIOD voor GroenLeven was geseponeerd. Ondanks dat we niemand zo’n onderzoek toewensen, stellen we in ieder geval vast dat we waarschijnlijk het beste doorgelichte bedrijf in onze branche zijn.

 

Na jaren van onstuimige groei en daarbij grote zorgen over liquiditeit en bankfinanciering is het bedrijf in zeer stabiel en solvabel vaarwater gekomen. De realisatie van het Zonnepark op het TT circuit Assen (klik hier) eind juni 2016 is tot nu toe de kroon op ons werk van de afgelopen jaren. Niet alleen vanwege de grootte, ruim 23.000 panelen, of zijn dubbele en unieke toepassing (zon en parkeren in één), maar ook door het ontdekken van de fun van het samenwerken met lokale professionals. Het geeft ons na jaren van sturen op Profit , de ruimte en de rust om nog meer invulling te geven aan People en Planet. Wat bedoelen we daarmee? Nu de ontwikkeling van zonne-energie zo’n grote vlucht neemt, willen we ook een duurzame impact hebben op onze omgeving door zoveel mogelijk te denken vanuit People, Planet, Profit. We werken daarom zoveel mogelijk samen met partners (producenten en leveranciers) uit de regio en met gemeenten in het ontwikkelen van arbeid voor lage opgeleiden en mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. We willen daarnaast investeren in innovaties, zoals het toepassen van bio composiet, en betrekken daar opleidingsinstituten bij. Nu, bijna vijf jaar later, is ons bewustzijn rondom de leefbaarheid van onze planeet steeds meer centraal komen te staan en willen we meer activiteiten ontplooien om goed te doen.