FrieslandCampina header
Unieke samenwerking tussen
Groenleven en FrieslandCampina

FrieslandCampina en GroenLeven

GroenLeven heeft een unieke samenwerking afgesloten met FrieslandCampina voor de installatie van zonne-energiesystemen op de daken van de FrieslandCampina melkveehouders. FrieslandCampina heeft de ambitie om het elektriciteitsverbruik van de zuivelketen volledig te dekken met de productie van groene stroom geproduceerd op het boerenerf.
 

Onze dakhuuroplossing is voor FrieslandCampina het antwoord op de ambitie die zij nastreven om voor 2020 100 kiloton CO2 te besparen door het opwekken van 200 gigawatt uur aan zonnestroom. De dakhuur-oplossing richt zich op daken met een oppervlak van meer dan 1.000 m2 en houdt in dat wij het dak voorzien van een zonne-installatie waarbij we de melkveehouder volledig ontzorgen. Wij realiseren de aansluiting op het net, monitoring, financiering, garanties en onderhoud en de melkveehouder krijgt een vergoeding voor het beschikbaar stellen van zijn dak (en) en kan groene stroom gaan gebruiken zonder zelf meteen te hoeven investeren in zonnepanelen. Ieder jaar kan de veehouder besluiten de installatie en de bijbehorende SDE-subsidiegelden zelf over te nemen, tegen vooraf vastgestelde voorwaarden.

 

De belangstelling voor de dakhuur-oplossing was boven verwachting groot. We hebben al voor meer dan 300 melkveehouders een SDE-beschikking ontvangen voor ruim 200 miljoen euro. Met de stroomproductie van de zonne-energiesystemen kan FrieslandCampina voorzien in 20% van haar stoomgebruik van de Nederlandse productielocaties en kantoren. Ook voor de tweede subsidieronde in 2017 hebben meer dan 300 boeren zich aangemeld.

 

 

Nieuwsitem op Omroep Friesland

 

Update 29 september 2017: Eerste dak van samenwerking met FrieslandCampina geopend

Op vrijdag 29 september 2017 werd op het melkveebedrijf Elshof in Oldetrijne (Friesland) het eerste dak met zonnepanelen opgeleverd in het kader van de unieke samenwerking tussen GroenLeven en FrieslandCampina. Dit gebeurde in aanwezigheid van Roelof Joosten, ceo van Koninklijke FrieslandCampina N.V., Sytse Bouwer van GroenLeven, Henk Elshof en tientallen gasten.

 

 

 

Update 1 maart 2018: FrieslandCampina en GroenLeven verdubbelen het aantal zonnepanelen op staldaken

Het aantal melkveehouders dat deelneemt aan het Solar-programma van FrieslandCampina en kiest voor de dakhuuroplossing van GroenLeven groeit van 310 naar 654. Daarmee verdubbelt het aantal zonnepanelen naar ruim 800.000, waarvan de oppervlakte overeenkomt met ongeveer 200 voetbalvelden.

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.